سوده ژند؛ مسیح مسعودی فر؛ احمد رضا سرائیان؛ علی قاسمیان
چکیده
این تحقیق با هدف مقایسه ویژگیهای خمیرکاغذ سولفیت سدیم خنثی کاهگندم زاگرس استان گلستان تحت تأثیر پیشتیمار قلیایی با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش انجام شد. پیشتیمار کاه خرد شده با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش به نسبت 10 به 1 بهترتیب در دماهای 70 درجه سانتیگراد و دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه انجام گردید. ...
بیشتر
این تحقیق با هدف مقایسه ویژگیهای خمیرکاغذ سولفیت سدیم خنثی کاهگندم زاگرس استان گلستان تحت تأثیر پیشتیمار قلیایی با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش انجام شد. پیشتیمار کاه خرد شده با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش به نسبت 10 به 1 بهترتیب در دماهای 70 درجه سانتیگراد و دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه انجام گردید. سپس از کاه پیشتیمار شده با مایع پخت سولفیتسدیم و هیدروکسید سدیم با نسبت ثابت 5 به 1 در دمای 160 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه خمیرکاغذ تهیه گردید. بهمنظور بررسی تأثیر هیدروکسیدسدیم بر مقاومتهای کاغذ، در بعضی پختها فقط از سولفیتسدیم استفاده شد و در یک حالت کاهگندم بعد از قرار گرفتن در معرض پیشتیمار هوا خشک شد و از کاه پیشتیمار و توزین شده برای پخت استفاده شد و در حالتی دیگر بعد از پیشتیمار مقدار هیدروکسید سدیم جذب شده در پیشتیمار محاسبه و از هیدروکسید سدیم مورد نیاز برای پخت اصلی کسر شد. پس از پخت، خمیرکاغذها توسط پالایشگر آزمایشگاهیPFI mill تا رسیدن به درجهروانی25 ± 380 میلیلیتر (CSF) پالایش شدند. از هر نوع خمیرکاغذ، کاغذ دستساز 60 گرمی ساخته شد و ویژگیهای آن براساس آئیننامه TAPPI تعیین گردید. نتایج نشان داد که پیشتیمار اثر معنیداری در افزایش مقاومتهای کاغذ بجز شاخص مقاومت به لهیدگی حلقوی داشته است و در اثر پیشتیمار بهویژه قلیایی، درجهروشنی خمیرکاغذ کاهش و مقاومتکششی، ترکیدن، طول پارهشدن، سفتی و دانسیته آن افزایش مییابد. بهطورکلی با افزایش مقدار مواد شیمیایی بهویژه هیدروکسید سدیم در پخت اصلی مقادیر بازده و درجه روشنی خمیرکاغذها کاهش و مقاومتهای آنها افزایش مییابد.