خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان؛ فرداد گلبابائی؛ محمد مهدی برازنده
چکیده
در این بررسی خصوصیات خمیر کاغذ و کاغذسازی درخت سوزنیبرگ سکویا سمپرویرنس از ایستگاه تحقیقات چمستان نور استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی برون چوب سکویا بطور متوسط 352/0 و 324/0 و میانگین جرم نسبی خشک و بحرانی درون چوب آن 43/0 و 40/0 اندازهگیری شد. طول الیاف این درخت بطور متوسط 01/2 میلیمتر و قطر الیاف، قطر ...
بیشتر
در این بررسی خصوصیات خمیر کاغذ و کاغذسازی درخت سوزنیبرگ سکویا سمپرویرنس از ایستگاه تحقیقات چمستان نور استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی برون چوب سکویا بطور متوسط 352/0 و 324/0 و میانگین جرم نسبی خشک و بحرانی درون چوب آن 43/0 و 40/0 اندازهگیری شد. طول الیاف این درخت بطور متوسط 01/2 میلیمتر و قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن بهترتیب 84/39 میکرون، 15/33 میکرون و 89/2 میکرون تعیین شد. میانگین میزان سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر درخت سکویا سمپرویرنس برای درون چوب بهترتیب 63/52%، 32/35%، 68/6% و 45/0% و برای برون چوب بهترتیب 54/53%، 57/34%، 14/2% و 45/0% اندازه گیری شد. بنابراین میزان مواد استخراجی درون چوب از مواد استخراجی برون چوب بیشتر شده است که علت آن تجمع مواد بیشتر در درون چوب میباشد. برای پخت چوب این درخت روش کرافت (سولفات ) مورد استفاده قرار گرفت. بهطوری که بازده خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت مؤثر 12%، 56% و در قلیائیت مؤثر 18%، 69/39% اندازهگیری شد. بدین ترتیب مقاومت در برابر پارگی کاغذها در زمان پخت 3 ساعت 74/15 mNm2/gr و در زمان پخت 2 ساعت 22/15mNm2/gr اندازهگیری شد.
عباس فخریان؛ حسین حسینخانی؛ فرداد گلبابائی؛ محمد مهدی برازنده
چکیده
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر ...
بیشتر
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر و مواداستخراجی چوب این درخت به ترتیب 74/50%، 18/19%، 65/1% و 22/1% تعیین شد. به منظور پخت وتهیه خمیر کاغذ روش کرافت مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین بازده وعددکاپای خمیر کاغذ صنوبرکوستانزو در زمان پخت 1ساعت، درجه حرارت پخت 150 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 12% به ترتیب با 91/61% و83/54 وکمترین بازده و عدد کاپا در زمان پخت 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 16% به ترتیب با 63/45% و42/13 بدست آمد. طول پاره شدن کاغذهای تهیه شده در زمان پخت 3 ساعت با 6953 متر دارای بیشترین مقدار بوده و در گروه A قرار گرفته است.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید محرابی
چکیده
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف ...
بیشتر
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف این سه کلن به ترتیب 0.854، 1.148 و 1.08 میلیمتر، میانگین وزن مخصوص خشک آنها به ترتیب0.386، 0.461 و 0.341 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین میزان سلولز آنها به ترتیب فوق الذکر 50.5، 51.5 و 49.5 درصد اندازه گیری شد.برای پخت کرافت این سه کلن سه زمان پخت 1، 2 و 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته%25 و قلیاییت فعال در سه سطح 15، 17.5 و 20 درصد در نظر گرفته شد. نتایج حاصل نشان می دهد که از کبودهه، بومی کلن 44.9 و دلتوئیدس کلن 69.55 می توان با استفاده از 20 درصد قلیاییت فعال و مدت زمان پخت 3 ساعت به خمیر کاغذی با بازده 53 درصد و عدد کاپای 18 که عدد کاپای پایینی است دست یافت.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی؛ حسین حسینخانی
چکیده
از دو اصله درخت 22 ساله پیسه آ آبیس (Picea abies) از منطقه پیسه سون اسالم استان گیلان نمونه برداری شده است. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی این درختان 0.334 و 0.306 اندازه گیری شده است. میانگین طول تراکئیدها، قطر تراکئیدها، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره تراکئیدها به ترتیب 3.07 میلیمتر، 44.67 میکرون، 36.29میکرون و 4.19 میکرون ...
بیشتر
از دو اصله درخت 22 ساله پیسه آ آبیس (Picea abies) از منطقه پیسه سون اسالم استان گیلان نمونه برداری شده است. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی این درختان 0.334 و 0.306 اندازه گیری شده است. میانگین طول تراکئیدها، قطر تراکئیدها، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره تراکئیدها به ترتیب 3.07 میلیمتر، 44.67 میکرون، 36.29میکرون و 4.19 میکرون بدست آمدند. ضریب لاغری الیاف این درخت 68.72 و ضریب نرمش و ضریب رانکل آن به ترتیب81.23 و 23.02 تعیین شدند. میانگین میزان سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی چوب این درخت به ترتیب59.74%، 28.94%، 0.3% و 1.41 درصد اندازه گیری شدند. در اثر افزایش میزان قلیاییت موثر و در نتیجه انحلال بیشتر لیگنین، بازده و عدد کاپای خمیر کاغذها کاهش یافت، به طوری که بازده خمیر کاغذها در قلیاییت موثر 16% برابر با 48.67 درصد، قلیاییت موثر 18% برابر 44.67 درصد و در قلیاییت موثر 20% برابر با 45.63 درصد و عدد کاپای آنها نیز به ترتیب 46.85، 33.98 و 26.89 اندازه گیری شد. نتایج اندازه گیری مقاومت کاغذها نیز نشان داد که با افزایش زمان پخت تغییرات مقاومتهای بدست آمده در سطح 1% معنی دار شده است.
تبدیل شیمیایی
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی؛ حسین حسینخانی
چکیده
سه اصله درخت 4، 6 و 12 ساله صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به طور تصادفی از ایستگاه تحقیقات صفرابسته واقع در استان گیلان قطع گردید و جهت بررسی خصوصیات خمیر کاغذ، کاغذسازی و مقاومت کاغذهای ساخته شده از آنها به آزمایشگاه شیمی چوب و کاغذسازی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع انتقال داده شد. به منظور پخت چوب و تهیه کاغذ و کاغذ از این ماده لیگنوسلولزی روش ...
بیشتر
سه اصله درخت 4، 6 و 12 ساله صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به طور تصادفی از ایستگاه تحقیقات صفرابسته واقع در استان گیلان قطع گردید و جهت بررسی خصوصیات خمیر کاغذ، کاغذسازی و مقاومت کاغذهای ساخته شده از آنها به آزمایشگاه شیمی چوب و کاغذسازی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع انتقال داده شد. به منظور پخت چوب و تهیه کاغذ و کاغذ از این ماده لیگنوسلولزی روش سولفات (کرافت) مورد استفاده قرار گرفت. در این روش درجه حرارت پخت 165 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25 درصد، نسبت مایع پخت به چوب ثابت 5 به یک و قلیاییت موثر، زمان پخت و سن بهره برداری هر کدام در سه سطح در نظر گرفته شدند. میانگین بازده خمیر کاغذها حداقل 83/43 درصد و حداکثر 28/52 درصد و عدد کاپای آنها به ترتیب 85/14 و 48/39 اندازه گیری شد. گروه بندی بازده خمیر کاغذ درختان در سه دوره بهره برداری، 4، و 6 و 12 ساله با ثابت در نظر گرفتن عامل پخت و قلیایت موثر نشان داد که خمیر کاغذ درخت 12 سـاله با 10/49 درصـد در گـروه A و خمـیر کـاغذ درختان 6 و 12 سـاله بترتیب با 21/47 درصد و 12/47 درصد در گروه B قرار گرفته اند. به منظور تعیین مقاومت کاغذهای دست ساز، خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت موثر 14% در سه سطح 450، 400 و 350 میلی لیتر (c.s.f) و خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت موثر 20 درصد تا 350 میلی لیتر پالایش شدند. از خمیر کاغذهای پالایش شده کاغذ 60 گرمی تهیه شد. خواص مقاومتی کاغذها شامل طول پاره شدن، مقاومت در برابر پاره شدن، مقاومت در برابر ترکیدن و مقاومت در برابر تاه شدن اندازه گیری شد. طول پاره شدن کاغذ بین 97/8- 29/6 Km، اندیس مقاومت در برابر پاره شدن آنها بین 93/8- 06/7 mNm2/gr و اندیس مقاومت در برابر ترکیدن آنها بین 82/6-86/4 Kpam/gr اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد از صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به دلیل داشتن بازده بیشتر از 45 درصد و عدد کاپای کمتر از 20 می توان در تولید کاغذهای چاپ و تحریر استفاده کرد.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی
چکیده
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، ...
بیشتر
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، بازده خمیر کاغذها در قلیائیت موثر بین 10 تا 18 درصد بین حداقل 36.43 درصد تا حداکثر 53.25 درصد و عدد کاپای آنها از 21.68 الی 87.42 و در روش سولفیت خنثی (N.S.S.C) با در نظر گرفتن میزان سولفیت سدیم از 10 الی 14 درصد، بیکربنات سدیم از 4 تا 8 درصد و زمان پخت 30 و 45 دقیقه، بازده خمیر کاغذها بین 70.91 الی 64.59 درصد و عدد کاپای آنها بین 130.6-189.5 بدست آمده است. به منظور تهیه کاغذ دست ساز، خمیر کاغذها تا رسیدن به درجه روانی 435 میلی لیتر (C.S.F) پالایش شدند. از خمیر کاغذهای پالایش شده کاغذ دست ساز تهیه می کنیم. اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن کاغذهای دست ساز کرافت به ترتیب بطور متوسط بین Kgm2/g 3.964-4.840، Nm2/g 8.242-11.014 5.364-6.942 کیلومتر و اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن خمیر و کاغذهای N.S.S.C بین KPam2/g 1.722-2.890، Nm2/g 7.460-8.262 4.11-5.140 کیلومتر بدست آمده است.