فراورده های مرکب چوب
تقی طبرسا؛ سید محمد حسینی؛ ایمان ولی زاده
چکیده
در این مطالعه، امکان استفاده از کاغذ روزنامه باطله در ساخت پانلهای الیاف _ سیمان مورد بررسی قرار گرفته است. عوامل متغیر در این بررسی شامل نسبت الیاف به سیمان در سه سطح (٩٠ به 10 درصد، ٨٥ به ١٥ درصد و ٨٠ به ٢٠درصد)، میزان کلرید کلسیم بهعنوان ماده افزودنی تسریعکننده گیرایی در دو سطح (3 و ٥ درصد) براساس وزن خشک سیمان در نظر گرفته شدند. ...
بیشتر
در این مطالعه، امکان استفاده از کاغذ روزنامه باطله در ساخت پانلهای الیاف _ سیمان مورد بررسی قرار گرفته است. عوامل متغیر در این بررسی شامل نسبت الیاف به سیمان در سه سطح (٩٠ به 10 درصد، ٨٥ به ١٥ درصد و ٨٠ به ٢٠درصد)، میزان کلرید کلسیم بهعنوان ماده افزودنی تسریعکننده گیرایی در دو سطح (3 و ٥ درصد) براساس وزن خشک سیمان در نظر گرفته شدند. پس از ساخت تختهها، مدولگسیختگی و میزان واکشیدگی ضخامت طبق استاندارد ٦٨٧٦٣DIN ارزیابی شد. نتایج این بررسی نشان داد که تختههای ساخته شده با نسبت سیمان به الیاف 90 به 10 با مصرف ٥ درصد کلرید کلسیم دارای بیشترین مقاومتخمشی و کمترین میزان واکشیدگی ضخامت در ٢٤ ساعت غوطهوری بودهاند.
مدیریت و اقتصاد چوب
علیرضا محمدی؛ تقی طبرسا؛ محمد تسوجی
چکیده
در این تحقیق تأثیر فشردهسازی استاتیکی بر رابطة بین خواص مکانیکی و دانسیته چوب سبک پالونیا مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای تهیهشده ابتدا در دو سطح 130 و170 درجة سانتیگراد بخارزنی و بعد بلافاصله در پرس گرم تا 35 و 45 درصد از ضخامت اولیهشان در جهت شعاعی فشرده شدند. البته نمونههای بخارزنینشده نیز فشرده شدند. برای نمونههای ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر فشردهسازی استاتیکی بر رابطة بین خواص مکانیکی و دانسیته چوب سبک پالونیا مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای تهیهشده ابتدا در دو سطح 130 و170 درجة سانتیگراد بخارزنی و بعد بلافاصله در پرس گرم تا 35 و 45 درصد از ضخامت اولیهشان در جهت شعاعی فشرده شدند. البته نمونههای بخارزنینشده نیز فشرده شدند. برای نمونههای فشردهشده و فشردهنشده خواص مکانیکی از قبیل مدول گسیختگی، مقاومت فشاری در جهت موازی و عمود بر الیاف و سختی سطح برینل تعیین شد. شاخصهای دانسیته، مقاومت، کیفیت و توان مقاومت برای هر یک از خواص مکانیکی محاسبه و برای مطالعة رابطة بین خواص مکانیکی و دانسیته استفاده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش فشردهسازی دانسیته و مقاومتهای مکانیکی و همینطور شاخصهای دانسیته و مقاومت بهطور معنیداری افزایش ولی شاخصهای توان مقاومت کاهش مییابند. بنابراین بهدلیل نرمشدن بافت چوب، بخارزنی در130 درجه سانتیگراد اندکی باعث بهبود مقاومتها و شاخصهای توان مقاومت شد ولی بخارزنی در 170 درجه سانتیگراد مقاومتها و شاخصهای توان مقاومت را کاهش داد. شاخصهای توان مقاومت نشان دادند که مقاومتهای چوب فشردهشده کمتر از مقداری است که برای چوب فشردهنشده بهازای افزایش دانسیته پیشبینی شده بود. که این میتواند به دلیل ضعیفترشدن ساختار چوب فشردهشده در نتیجة تخریب و تغییر شکل سلولها باشد. به طوری که مقاومت به فشار در جهت موازی الیاف و سختی برینل کمتر تحت تأثیر منفی فشردهسازی قرار گرفتند.
علیرضا محمدی؛ تقی طبرسا؛ محمد تسوجی
چکیده
در این تحقیق تاثیر عامل جفت کننده آمینو سیلان بر ویژگی های تخته های کاه گندم ساخته شده از چسب اوره فرمالدهید و ملامین فرمالدهید مورد بررسی قرار گرفت. برای ساخت تخته ها از ذرات ریز کاه استفاده شد. نتایج بدست آمده از آزمون تخته ها نشان داد که افزودن سیلان در سطوح 2 و 5 درصد تاثیر معناداری در بهبود ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها داشت. ...
بیشتر
در این تحقیق تاثیر عامل جفت کننده آمینو سیلان بر ویژگی های تخته های کاه گندم ساخته شده از چسب اوره فرمالدهید و ملامین فرمالدهید مورد بررسی قرار گرفت. برای ساخت تخته ها از ذرات ریز کاه استفاده شد. نتایج بدست آمده از آزمون تخته ها نشان داد که افزودن سیلان در سطوح 2 و 5 درصد تاثیر معناداری در بهبود ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها داشت. این موضوع میتواند به دلیل تیمار سطحی ذرات کاه گندم با استفاده از عامل جفت کننده سیلان و بهبود اتصالپذیری ذرات کاه با رزین باشد. رزین ملامین فرمالدهید به دلیل دارا بودن گروههای آمین بیشتر در ساختار خود نسبت به رزین اوره فرمالدهید، باعث بهبود مقاومت خمشی و واکشیدگی ضخامت شد.
محمد تسوجی؛ تقی طبرسا؛ علیرضا محمدی
چکیده
با استفاده از مخلوط رزینهای اورهفرمالدهید و ملامینفرمالدهید, تختهخردهکاههایی ساخته شد. نسبتهای وزنی اورهفرمالدهید: ملامینفرمالدهید, 100: 0, 75 : 25, 50 : 50, 25 : 75 و0 : 100 انتخاب شدند و دانسیته تختهها 7/0 گرم بر سانتیمترمکعب در نظر گرفته شد. مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی از جمله واکشیدگی ضخامت (بعد از 2 و 24 ساعت غوطهوری ...
بیشتر
با استفاده از مخلوط رزینهای اورهفرمالدهید و ملامینفرمالدهید, تختهخردهکاههایی ساخته شد. نسبتهای وزنی اورهفرمالدهید: ملامینفرمالدهید, 100: 0, 75 : 25, 50 : 50, 25 : 75 و0 : 100 انتخاب شدند و دانسیته تختهها 7/0 گرم بر سانتیمترمکعب در نظر گرفته شد. مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی از جمله واکشیدگی ضخامت (بعد از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب), چسبندگیداخلی, مدولالاستیسیته و مدولخمشی تختههای حاصل اندازهگیری و با استاندارد4-312EN مقایسه شدند. بالاترین مقادیر چسبندگیداخلی, مدولخمشی و مدولالاستیسیته مربوط به تختههای ساخته شده با نسبت وزنی اورهفرمالدهید : ملامینفرمالدهید( 50 : 50 ) بود. مقادیر مربوط به مدولالاستیسیته و مدولخمشی همه تیمارها به جز تیمار اورهفرمالدهید: ملامینفرمالدهید (100:0) در محدوده استاندارد 4-312EN بوده در حالی که مقادیر مربوط به چسبندگیداخلی تمام تیمارها, در محدوده این استاندارد نمیباشند. مقدار واکشیدگی ضخامت, در تختههای با مقدار ملامینفرمالدهید بیشتر, بهبود داشت اما این مقدار در محدوده استاندارد 4-312EN قرار نمیگیرد. از آنجایی که لایه مومینازکی سطح کاه گندم را پوشانده, ساختار آبگریز این لایه باعث ایجاد ناسازگاری بین رزینهای آبدوست فرمالدهیدی و ذرات کاه گندم میشود و این ناسازگاری منجر به کاهش مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی تختهخردهکاههای حاصل خواهد شد. همچنین به دلیل نفوذپذیری پایین لایه مومی, پخش رزین آبدوست فرمالدهیدی, روی سطح ذرات کاه به خوبی صورت نگرفته که خود عاملی مهم در کاهش مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی تختههای حاصل از کاه گندم میباشد.
فراورده های مرکب چوب
حمیدرضا عدالت؛ تقی طبرسا؛ مرضیه رئیسی
چکیده
به منظور انجام این پروژه تعداد 10 اصله گردهبینه پالونیا از جنگل شصت کلاته گرگان انتخاب گردید. پس از تهیه 45 عدد نمونه مماسی از قسمتهای سالم چوب، رطوبت نمونه ها به 5% رسانده و دانسیته ظاهری و ضخامت نمونهها اندازهگیری شد. عوامل متغیر آزمایش درصد فشردگی و درجه حرارت بودند که هر کدام در سه سطح مورد بررسی قرار گرفت. سطوح حرارت ...
بیشتر
به منظور انجام این پروژه تعداد 10 اصله گردهبینه پالونیا از جنگل شصت کلاته گرگان انتخاب گردید. پس از تهیه 45 عدد نمونه مماسی از قسمتهای سالم چوب، رطوبت نمونه ها به 5% رسانده و دانسیته ظاهری و ضخامت نمونهها اندازهگیری شد. عوامل متغیر آزمایش درصد فشردگی و درجه حرارت بودند که هر کدام در سه سطح مورد بررسی قرار گرفت. سطوح حرارت پرس130، 145 و 160 درجه سانتیگراد و سطوح فشردگی 16، 33 و 50 درصد بود. خواص فیزیکی برگشت ضخامت، درصد فشردگی باقیمانده و واکشیدگی ضخامت هر یک از نمونه ها تعیین گردید. پس از این مراحل، آزمونهای مکانیکی خمش و ضربه نیز بر روی آنها انجام و جهت بررسی دقیقتر، تصاویر میکروسکوپی از نمونههای فشرده شده تهیه گردید. بررسی نتایج نشان داد که با بالا رفتن درصد فشردگی میزان برگشت ضخامت و واکشیدگی ضخامت افزایش مییابد. همچنین، فشردگی 16 درصد تغییر شکلی در ناحیه حد تناسب چوب ایجاد میکند و فشردگی33 و50 درصد موجب فشردگی باقیمانده بیشتری میشوند. همگام با افزایش درصد فشردگی، مقاومتهای مکانیکی افزایش یافتند و بیشترین آنها در 50% فشردگی بدست آمد. تأثیر دما در اغلب موارد معنیدار نگردید و بهترین تیمار برای فشردهسازی پالونیا، دمای 130 درجه و فشردگی50% شناخته شد. مشاهده تصاویر میکروسکوپی، نتایج یادشده را تأیید نمود و نشان داد که امکان بالا بردن درصد فشردگی به میزان بیش از50 درصد، وجود دارد.
فراورده های مرکب چوب
امیر نوربخش؛ تقی طبرسا؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ فرداد گلبابائی
چکیده
ساخت چوبهای لایه ای (L.V.L) از دو گونه جنگلی توسکا و افرا مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی سه ضخات لایه 2، 3 و 4 میلیمتر نیز مورد توجه قرار گرفته است. اندازه گیری مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته، مقاومت به فشار موازی الیاف و مقاومت به ضربه بر طبق دستورالعمل استاندارد DIN انجام شده است.نتایج این بررسی نشان داده است که ویژگیهای ...
بیشتر
ساخت چوبهای لایه ای (L.V.L) از دو گونه جنگلی توسکا و افرا مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی سه ضخات لایه 2، 3 و 4 میلیمتر نیز مورد توجه قرار گرفته است. اندازه گیری مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته، مقاومت به فشار موازی الیاف و مقاومت به ضربه بر طبق دستورالعمل استاندارد DIN انجام شده است.نتایج این بررسی نشان داده است که ویژگیهای مقاومتی چوب لایه ای از گونه توسکا بهتر از گونه افرا بوده است. تجزیه و تحلیل آماری نشان داده است که تاثیر گونه چوبی بر ویژگیهای مقاومتی اندازه گیری شده در سطح 1% معنی دار است. همچنین نتایج این بررسی نشان داده است که ضخامت لایه ها تاثیر معنی داری بر ویژگیهای مقاومتی داشته است. با افزایش ضخامت لایه ها از 2 به 4 میلیمتر در ضخامت ثابت تخته لایه ای مدول الاستیسیته خمشی کاهش و مقاومت به ضربه افزایش یافته است. با توجه به اثر متقابل بین گونه و ضخامت مشخص شده است که استفاده از گونه توسکا در ضخامت 4 میلیمتر باعث حداکثر شدن مقاومت به ضربه در چوبهای لایه ای گردیده است.
فراورده های مرکب چوب
احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ تقی طبرسا
چکیده
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، ...
بیشتر
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، چهار تخته ساخته شده است . مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، میزان جذب آب و واکشیدگیهای ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب طبق دستورالعمل 1037 ASTMD- اندازهگیری و اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از روش آماری فاکتوریل با بلوکهای کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل و مورد مقایسه قرار گرفتهاند. تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر مقاومت خمشی تخته خرده چوب ممرز دارای اختلاف معنیداری نبوده، ولی تاثیر این عامل بر مدولالاستیسیته در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنیدار است و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی زیاد شده است . بالاترین مدول الاستیسیته برابر 4264 مگاپاسکال مربوط به تختههائی است که رطوبت کیک خرده چوب آنها 16 درصد بوده است . تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر چسبندگی داخلی (مقاومت در مقابل کشش عمود بر سطح) با مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته نسبت معکوس داشته و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب ، چسبندگی داخلی تختهها کم شده است . کم شدن چسبندگی داخلی در سطح 1 درصد معنیدار بوده است . بالاترین میزان چسبندگی داخلی برابر 1ˆ447 مگاپاسکال در رطوبت کیک خرده چوب ، میزان جذب آب کم شده و واکشیدگی ضخامتی تختهها زیاد شده است به طوریکه کمترین میزان جذب آب پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب به ترتیب برابر 67ˆ347 درصد و 86ˆ778 درصد در تختههای با رطوبت کیک 16 درصد مشاهده شده و کمترین میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری به ترتیب برابر 21ˆ886 درصد و 27ˆ319 درصد در تختههای با رطوبت کیک 10 درصد اتفاق افتاده است . با بررسی اثر مستقل رطوبت کیک خرده چوب بر ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی تخته خرده چوب مشخص میگردد که برای دستیابی به تخته خرده چوب ممرز با ویژگیهای مطلوب ، ضروری است رطوبت کیک خرده چوب در حدود 10 تا 13 درصد باشد.