مقاله پژوهشی
مدیریت و اقتصاد چوب
حمیدرضا طلایی؛ شهاب بیات زاده
چکیده
سابقه و هدف: صنعت چوب ایران یکی از صنایع کلیدی با پتانسیل بالا در تولید محصولات مانند مبلمان و دکوراسیون داخلی است. با این وجود، این صنعت با چالشهایی نظیر ساختار سنتی، کمبود مهارتهای مدرن و عدم بهرهگیری از فناوریهای دیجیتال مواجه است که توانایی آن را برای رقابت در بازارهای داخلی و بینالمللی محدود کرده است. نگرش چابک، بهعنوان ...
بیشتر
سابقه و هدف: صنعت چوب ایران یکی از صنایع کلیدی با پتانسیل بالا در تولید محصولات مانند مبلمان و دکوراسیون داخلی است. با این وجود، این صنعت با چالشهایی نظیر ساختار سنتی، کمبود مهارتهای مدرن و عدم بهرهگیری از فناوریهای دیجیتال مواجه است که توانایی آن را برای رقابت در بازارهای داخلی و بینالمللی محدود کرده است. نگرش چابک، بهعنوان رویکردی استراتژیک، میتواند با تقویت انعطافپذیری، توانایی واکنش سریع و یادگیری مداوم، مشکلات موجود را برطرف کرده و زمینهساز رشد پایدار شود. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبهبندی ویژگیهای نگرش چابک، تلاش دارد تا ابزارهای لازم برای پیادهسازی موفق چابکی در صنعت مبلمان و دکوراسیون چوبی ایران را معرفی و بومیسازی کند. اهمیت این موضوع در تقویت رقابتپذیری، کاهش هزینهها و سازگاری با تغییرات محیطی و بازار نهفته است.مواد و روش: این پژوهش توصیفی-پیمایشی با رویکرد تحلیلی و نتایج کاربردی، از روش دلفی فازی و فوکام فازی برای شناسایی و وزندهی عوامل نگرش چابک بهره گرفته است. در گام اول، با بررسی ادبیات و پژوهشهای پیشین، 17 عامل اصلی شناسایی شد. این عوامل شامل ویژگیهایی مانند انعطافپذیری، یادگیری مداوم، مدیریت شکست و بهبود مستمر بودند. سپس با استفاده از پرسشنامه دلفی فازی که به 10 خبره صنعت مبلمان و دکوراسیون چوبی ارائه شد، عوامل تأیید و اولویتبندی شدند. در فرآیند دلفی فازی، از عبارات زبانی و اعداد فازی مثلثی برای تحلیل دادهها استفاده شد و پس از دو مرحله، 12 عامل تأیید نهایی شدند. در مرحله بعد، از روش فوکام فازی برای وزندهی به این عوامل بهره گرفته شد. این روش با استفاده از مقایسههای زوجی فازی و تحلیل محدودیتهای تعریفشده در مدل، وزن نهایی عوامل را محاسبه کرد. تمامی محاسبات با استفاده از نرمافزار LINGO 18 انجام شد.نتایج: انعطافپذیری با وزن 33.5% بهعنوان مهمترین معیار شناخته شد. این معیار شامل زیرشاخصهایی مانند داشتن ذهن باز، اطلاعات کافی و انطباق با تغییرات است که نقش حیاتی در واکنش سریع به تغییرات محیطی ایفا میکنند. مدیریت شکست با وزن 32.8% نیز از عوامل برجسته بود و شامل مؤلفههایی مانند پذیرا بودن شکست و پذیرش انتقادات سازنده است که به بهبود یادگیری از تجربیات گذشته کمک میکند. یادگیری مهارتهای جدید (%2/18) با تمرکز بر آموزشهای ضمن خدمت، زیرساختهای دیجیتال و مهارتآموزی، به تقویت قابلیتهای کارکنان و سازمان منجر میشود. بهبود مستمر (%6/15)، شامل مدیریت زمان، تقویت مسئولیتپذیری و ایجاد فضای اعتماد، به افزایش بهرهوری و کیفیت فرآیندهای سازمانی کمک میکند.تحلیل دادهها نشان داد که انعطافپذیری و مدیریت شکست، بهویژه در محیطهای پویای صنعتی مانند صنعت چوب، نقش مهمتری در موفقیت سازمان ایفا میکنند. بهعلاوه، آموزش کارکنان و تقویت فرهنگ یادگیری مستمر، ابزارهایی مؤثر برای انطباق با تحولات سریع فناوری و بازار هستند. نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهد که تقویت نگرش چابک، شامل انعطافپذیری، یادگیری مداوم و مدیریت شکست، میتواند چابکی صنعت چوب ایران را افزایش داده و رقابتپذیری آن را در بازارهای داخلی و بینالمللی بهبود بخشد. این نتایج بر اهمیت سرمایهگذاری در آموزش کارکنان، توسعه زیرساختهای دیجیتال و ترویج فرهنگ پذیرش شکست تأکید دارد. همچنین، اجرای این رویکردها میتواند به بهبود عملکرد سازمانی، افزایش پایداری و تسریع تحول این صنعت کمک کند و مسیر رشد پایدار را برای آن هموار سازد.
مقاله پژوهشی
خمیر کاغذ و کاغذ
بردیا صدیفی؛ سید حسن شریفی
چکیده
سابقه و هدف: استفاده از پلیمرهای با مشتقات نفتی در صنعت بستهبندی، به دلیل زیست تخریب ناپذیر بودن، باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی گشتهاند. توسعه بستهبندی فعال و زیست تخریبپذیر با پوششدهی زیست پلیمرها روی مواد بستهبندی امکان پذیر است. در این پژوهش سعی شده از مواد زیست تخریبپذیر که به راحتی پس از استفاده در محیط زیست تجزیه ...
بیشتر
سابقه و هدف: استفاده از پلیمرهای با مشتقات نفتی در صنعت بستهبندی، به دلیل زیست تخریب ناپذیر بودن، باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی گشتهاند. توسعه بستهبندی فعال و زیست تخریبپذیر با پوششدهی زیست پلیمرها روی مواد بستهبندی امکان پذیر است. در این پژوهش سعی شده از مواد زیست تخریبپذیر که به راحتی پس از استفاده در محیط زیست تجزیه میشوند استفاده شود. در این راستا تأثیر تیمارهای مختلف با کربوکسی متیل کیتوسان (CMCh)، صمغ گوار خالص شده (PGG) و نانوکریستال سلولز (NCC) روی خواص مقاومتی و ممانعتی فیلمهای بیونانو کامپوزیتی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: پودر کربوکسی متیل کیتوسان و صمغ گوارخالص شده به صورت جداگانه همراه با گلیسرول (40 درصد وزنی بیوپلیمرها) به عنوان نرم کننده در آب مقطر حل شدند. سپس محلولهای تشکیل دهنده بیوکامپوزیت را روی همزن مغناطیسی به ترتیب به مدت 120 و90 دقیقه حرارت داده تا بیوپلیمرها به طور کامل حل گردیدند. در انتها به مدت ۳۰ دقیقه جهت خنک شدن و خروج کامل حبابهای هوا به حالت ساکن قرار گرفتند. همچنین سوسپانسیون نانوکریستال سلولز (3، 6 و 9 درصد نسبت به بیوپلیمرها) که از حل نمودن در آب مقطر توسط دستگاه فراصوت در مدت 3 دقیقه تهیه شده را به محلول بیوکامپوزیتی با نسبتهای ترکیبی (30:70، 50:50 و 70:30) افزوده و سوسپانسیون نهایی را روی همزن مغناطیسی به مدت 120 دقیقه حرارت دادیم و به طور کامل حل گردید. سپس به منظور خنک شدن و خروج کامل حبابهای هوا به مدت ۳۰ دقیقه به حالت ساکن قرار داده شد. در انتها آن را سانترفیوژ کرده و به مدت 2 دقیقه برای خروج کامل حبابهای هوا به حالت ساکن قرار دادیم. در نهایت ۲۵ گرم از ژل داخل پتری دیش پلیاستایرنی با قطرcm ۱۰ ریخته شد و پتری دیشها به مدت ۲۴ ساعت در آون با دمای °C50 قرار گرفتند. همچنین آزمونهای مورفولوژی کربوکسی متیل کیتوسان و فیلمهای بیونانو کامپوزیتی و ویژگیهای مقاومتی و ممانعتی تیمارها مورد مطالعه قرار گرفتند.نتایج: نتایج حاصل از اندازه گیری ویژگیهای مقاومتی فیلمهای بیوپلیمری نشان داد که با افزایش نانوکریستال سلولز تا سطح 6 درصد استحکام کششی تیمارها افزایش چشمگیری داشته و بیشترین میزان مربوط به فیلمهای (%6/50/50) CMCh/ PGG/ NCC میباشد. همچنین با افزایش نانوکریستال سلولز تا سطح 9 درصد به دلیل تجمع ذرات نانوکریستال در یک ناحیه، استحکام کششی بیونانو کامپوزیتها کاهش یافت. همچنین نانوکریستال سلولز به دلیل منشا بلورینش منجر به تردتر شدن و کاهش انعطاف پذیری تیمارها شد تا تغییر طول در نقطه شکست فیلمهای بیونانو کامپوزیتی کاهش یابد. میزان حلالیت فیلمهای بیوکامپوزیتی با افزودن NCC به ماتریس بیوپلیمری به دلیل برقراری بر همکنشهای هیدروژنی بین اجزای این ماتریس با نانوذرات در سطوح مختلف کاهش یافته است و کمترین حلالیت در آب مربوط به فیلمهای (%6/50/50) CMCh/ PGG/ NCC میباشد. میزان نفوذپذیری به بخار آب تیمارها با افزودن NCC به ماتریس CMCh/ PGG به دلایلی همچون، ساختار کریستالی و طبیعت آب گریز فیبرهای سلولزی، کاهش خلل و فرج و کاهش ضریب نفوذ مولکولهای بخار کاهش یافت و بهترین نفوذ ناپذیری را فیلمهای (%6/50/50) CMCh/ PGG/ NCC به دلیل پخش یکنواخت نانوذرات دارند. نتیجه گیری: مطابق نتایج، با افزودن نانوکریستال سلولز به سوسپانسیون کامپوزیتی؛ مقاومت به کشش، مقاومت به حلالیت در آب و نفوذ ناپذیری نسبت به بخار آب فیلمها افزایش یافته و تنها تغییر طول تا نقطه شکست آنها کاهش یافت و بهترین خواص مقاومتی و ممانعتی بیونانو کامپوزیتهای تولید شده در حضور ۶% نانوکریستال سلولز به دست آمد.
مقاله پژوهشی
خمیر کاغذ و کاغذ
آرمان صدفی اردجانی؛ اسماعیل رسولی گرمارودی؛ پیام قربان نزاد سرخکلایی
چکیده
سابقه و هدف: الیاف سلولزی به دلیـل داشـتن گروههای اسیدی که در هنگام پخت شـیمیایی و رنگبـری خمیر ایجاد شده است، تا حدودی خاصـیت آنیـونی دارد. این گروههای اسیدی ممکن است گروههای کربوکسیلیک (COOH) باشد که در مقایسه با گروههای هیدروکسیل موجود بر کربوهیدراتهای مواد لیگنوسلولزی از فعالیت و واکنش پذیری بیشتری برخوردار می باشند. چنانچه اگر ...
بیشتر
سابقه و هدف: الیاف سلولزی به دلیـل داشـتن گروههای اسیدی که در هنگام پخت شـیمیایی و رنگبـری خمیر ایجاد شده است، تا حدودی خاصـیت آنیـونی دارد. این گروههای اسیدی ممکن است گروههای کربوکسیلیک (COOH) باشد که در مقایسه با گروههای هیدروکسیل موجود بر کربوهیدراتهای مواد لیگنوسلولزی از فعالیت و واکنش پذیری بیشتری برخوردار می باشند. چنانچه اگر بتوان تعداد این گروهها را بر روی سطح الیاف افزایش داد می توان در جهت بهبود مقاومت کاغذهای نهایی اقدام نمود. این تحقیق به منظور اصلاح ویژگیهای خمیرکاغذ کرافت چوکا با استفاده از روش اکسیداسیون اسیدی با کمک ماده شیمیایی پروکسید هیدروژن انجام شد. مواد و روشها: در این تحقیق از خمیرکاغذ کرافت، که از کارخانه چوکا تهیه شده بود، بعنوان ماده اولیه استفاده شد. در این راستا، ابتدا خمیرهای کرافت با استفاده از پروکسید هیدروژن به نسبتهای 1، 3، 5 و 10 درصد در دمای 85 درجه ستنتیگراد، زمان 90 دقیقه، pH=4 و درصد خشکی 5/2 درصد مورد تیمار اکسیداسیون اسیدی قرار گرفتند. در پایان این مرحله، خمیرها با آب مقطر به طور کامل شستشو داده شده و برای مراحل بعدی مورد استفاده قرار گرفتند. سپس ویژگیهای ساختاری الیاف نظیر عدد کاپا، WRV، گروههای کربوکسیل، ویسکوزیته و آنالیز FT-IR مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه شاهد کرافت کارخانه مقایسه شدند. جهت تجزیه و تحلیل آماری این پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده شد و دادهها بصورت طرح کاملاً تصادفی با استفاده از تکنیک تجزیه واریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. مقایسه بین نمونهها و تیمارهای مختلف بر اساس گروه بندی میانگینها و به روش آزمون دانکن در سطح اطمینان 5/99 درصد صورت پذیرفت.نتایج: نتایج نشان داد که خمیرکاغذهای اکسید شده تا مصرف 3% پروکسید دارای کمترین کاپا، گروههای کربوکسیل و ویسکوزیته و بیشترین WRV بودهاند. افزایش مصرف پروکسید در غلظت بیشتر از 3% باعث افزایش عدد کاپا، گروههای کربوکسیل و ویسکوزیته گردیده است و در عوض با افت WRV مواجه گردیده اند. این تغییرات توسط ارزیابیهای FT-IR نیز تائید گردید. علت کاهش عدد کاپا تا غلظت 3% بدلیل خروج لیگنین از دیواره الیاف و دلیل افزایش آن در غلظتهای بیشتر از 3% پروکسید، احتمالا به ایجاد گروههای هگزورونیک اسیدی حین عملیات اکسیداسیون بر می گردد که معمولا اندازه گیری کاپا را با خطا مواجه می نمایند. بعلاوه خروج لیگنین باعث بهبود ویژگی WRV الیاف و بیشتر از آن باعث کاهش این ویژگی شده است. محتوای گروهای کربوکسیل برای هر دو شرایط قلیایی و اسیدی، کم و بیش بدون تغییر بنظر می رسند که این موضوع در کربن شماره 6 بیشتر آلدئیدها به گروههای کربوکسیل تبدیل شده ودر کربنهای 2 و 3 اکسیداسیون غالبا باعث تشکیل کتون ها می شود. از طرف دیگر به نظر می رسد که با افزایش گروههای کربوکسیل در تیمارهای بالای 3% منجر به افزایش وزن ملکولی سلولز شده که این امر باعث افزایش ویسکوزیته گردیده است.نتیجه گیری: ارزیابی نتایج نشان داد که اکسیداسیون پروکسید هیدروژن اسیدی باعث اصلاح و بهبود ویژگیهای خمیرکاغذ کرافت گردیده که اثرات آن بر روی ویژگیهای کاغذهای نهایی مثبت پیش بینی می شود. در این ارتباط، تیمارهای 1 و 3 درصد اکسیداسیون اسیدی با پروکسید هیدروژن برای تولید کاغذ مناسبتر به نظر می رسد.
مقاله پژوهشی
فراورده های مرکب چوب
مرتضی قنبری؛ وحید وزیری؛ فرشید فرجی؛ لعیا جمالی راد
چکیده
سابقه و هدف: چوب به عنوان یک ماده طبیعی و تجدید پذیر علاوه بر مزایای متعدد دارای برخی از معایب مانند تخریب آن در برابر شرایط بیرونی و بی ثباتی ابعادی به عنوان تابعی از نوسان رطوبت نسبی در محیط اطراف خود است. تیمار حرارتی میتواند باعث بهبود پایداری ابعادی چوب و فرآوردههای چند سازه چوبی از قبیل تخته خرده چوب، تخته فیبر و تخته تراشه ...
بیشتر
سابقه و هدف: چوب به عنوان یک ماده طبیعی و تجدید پذیر علاوه بر مزایای متعدد دارای برخی از معایب مانند تخریب آن در برابر شرایط بیرونی و بی ثباتی ابعادی به عنوان تابعی از نوسان رطوبت نسبی در محیط اطراف خود است. تیمار حرارتی میتواند باعث بهبود پایداری ابعادی چوب و فرآوردههای چند سازه چوبی از قبیل تخته خرده چوب، تخته فیبر و تخته تراشه جهت دار شود. زیرا تیمار حرارتی سبب تغییر شیمیایی چوب از جمله کاهش همی سلولز و تعداد گروههای هیدروکسیل میگردد. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب ساخته شده از سرشاخه درختان باغی - خرده چوب صنعتی تیمار شده با بخار آب بود. مواد و روشها: خردهچوب صنعتی از شرکت صنعت چوب شمال تهیه شد. از نسبت اختلاط خرده چوب به سرشاخه درختان باغی در سطح 70 : 30 استفاده شد. تیمار حرارتی خردههای چوب در دمای 180 درجه سانتی گراد و در سه سطح زمان (15، 30 و 45 دقیقه) انجام شد. از رزین اوره فرم آلدهید به میزان 10 درصد وزن خشک ماده اولیه و از کلرید آمونیوم به عنوان هاردنر به میزان 2 درصد وزن خشک رزین استفاده شد. پس از فرآیند تیمار حرارتی و مخلوط کردن مواد اولیه با یکدیگر، کیک خرده چوب در دمای 160 درجه سانتیگراد به مدت زمان 5 دقیقه تحت پرس گرم قرار گرفت. برای انجام آزمونهای فیزیکی و مکانیکی از استانداردهای اروپایی مجموعه EN استفاده شد. خصوصیات فیزیکی و مکانیکی تختهها با استفاده از آنالیز واریانس در سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.نتایج: نتایج نشان داد که تختههای ساخته شده از خردههای تیمار شده با زمان 45 دقیقه دارای بیشترین مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی بودند. زیرا در اثر اعمال تیمار حرارتی، لیگنین نرم و منشعب شده و نسبت کریستالیته سلولز بیشتر شده و در نتیجه مقاومتهای تخته بهبود پیدا کرده است.. واکشیدگی ضخامت و جذب آب تختهها نیز با افزایش مدت زمان تیمار در حد معنیداری بهبود پیدا کرد. دلیل اصلی پایداری ابعاد را میتوان به کاهش مقدار همی سلولزهای چوب و گروه های هیدروکسیل موجود در چوب نسبت داد. نتایج حاصل از این پژوهش، تیمار حرارتی به طور معنیداری پایداری ابعاد تختهها را افزایش داد. مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی در نمونههای تیمارشده بیشترین مقدار را داشت. در مقایسه با خواص تختههای تولید شده با استاندارد EN، تختههای تیمار شده با مدت زمان 30 و 45 دقیقه میتوانند برای تختههای استاندارد از نوع تیپ 2، مورد استفاده قرار گیرند.ایج نشان داد که تختههای ساخته شده از خردههای تیمار شده با زمان 45 دقیقه دارای بیشترین مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی بودند. زیرا در اثر اعمال تیمار حرارتی، مواد استخراجی موجود در پوست سرشاخه درختان باغی حذف شده که این عمل باعث اتصال بهتر بین ذرات شده است. نتیجهگیری: ببا توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، تیمار حرارتی به طور معنیداری پایداری ابعاد تختهها را افزایش داد. مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی در نمونههای تیمارشده بیشترین مقدار را داشت. در مقایسه با خواص تختههای تولید شده با استاندارد EN، تختههای تیمار شده با مدت زمان 30 و 45 دقیقه میتوانند برای تختههای استاندارد از نوع تیپ 2، مورد استفاده قرار گیرند.با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، تیمار حرارتی به طور معنیداری پایداری ابعاد تختهها را افزایش داد. مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی در نمونههای تیمارشده بیشترین مقدار را داشت. در مقایسه با خواص تختههای تولید شده با استاندارد EN، تختههای تیمار شده با مدت زمان 30 و 45 دقیقه میتوانند برای تختههای استاندارد از نوع تیپ 2، مورد استفاده قرار گیرند.
مقاله پژوهشی
خمیر کاغذ و کاغذ
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ احمد ثمریها
چکیده
سابقه و هدف: مقوای بسته بندی میوه از میوه در برابر ضربه، فشار، خرابی حین حمل و نقل محافظت کرده و باعث حفظ تازگی و کیفیت میوه می گردد. برای اینکه این هدفها تامین گردد باید استحکام مقوا را افزایش داده و ارتباط داخل و خارج مقوا را به حداقل رساند. در عین حال، زیست تخریب پذیر بوده و مقاوم و سازگار با محیط زیست ضروری باشد. کاغذ کرافت بهعنوان ...
بیشتر
سابقه و هدف: مقوای بسته بندی میوه از میوه در برابر ضربه، فشار، خرابی حین حمل و نقل محافظت کرده و باعث حفظ تازگی و کیفیت میوه می گردد. برای اینکه این هدفها تامین گردد باید استحکام مقوا را افزایش داده و ارتباط داخل و خارج مقوا را به حداقل رساند. در عین حال، زیست تخریب پذیر بوده و مقاوم و سازگار با محیط زیست ضروری باشد. کاغذ کرافت بهعنوان گزینهای مناسب برای حفظ کیفیت میوهها شناخته میشود. بنابراین در این تحقیق به دنبال بهبود خواص ممانعتی و مکانیکی مقوا با پوشش دهی به وسیله نانوگرافن، فلورین و زئین بصورت مجزا و ترکیبی هستیم تا مقوای با کیفیتتر در دسترس مصرف کنندگان قرار گیرد.مواد و روشها: کاغذ لاینر قهوهای با جرم پایه آن 120 گرم از شرکت چوب و کاغذ مازندران تهیه شد. نانوگرافن نوع AO-4 از شرکت گرافن سوپرمارکت آمریکا، پروتئین زئین از شرکت سیگما آلدریچ و فلورین نیز از گروه تولیدی معدن کاوان تأمین شد. بهمنظور پوششدهی، نانوگرافن، زئین و فلورین با درصدهای وزنی مشخص و بسته به شرایط تیمار، بهمدت 30 دقیقه در دمای 50 درجه سانتیگراد با 100 گرم آب مقطر مخلوط شدند. سپس 5/2 گرم لاتکس استایرن بوتادین و 5/0 گرم پراکندهساز D200 به مخلوط افزوده و بهمدت 20 دقیقه با دور 1500 همگن شدند. محلول نشاسته کاتیونی (5 درصد) نیز به عنوان یک کمک نگهدارنده برای افزایش پوشش استفاده شد. محلولهای پوششی با استفاده از Auto Bar Coater (GBC - A4 GIST Co., Ltd) روی ورقهای کاغذ اعمال شد. خواص فیزیکی و مکانیکی مطابق با استانداردهای TAPPI و ISO اندازهگیری شد. طرح آزمایشی از نوع کاملاً تصادفی استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن در سطح اعتماد 95 درصد انجام شد.نتایج: آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که بین ضخامت، جذب آب و تخلخل ۸ نوع کاغذ در سطح ۵ درصد اختلاف معنیدار وجود دارد. بیشترین ضخامت مربوط به کاغذ لاینر قهوهای پوششدادهشده با گرافن و فلورین و کمترین آن به نمونه شاهد تعلق دارد، اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان ضخامت 27 درصد است. کمترین جذب آب در کاغذ لاینر قهوهای پوششدادهشده با زئین، فلورین و نانوگرافن مشاهده شد. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان جذب آب 5/647 درصد است. همچنین، کمترین تخلخل به کاغذ پوششدادهشده با نانوگرافن اختصاص دارد. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان تخلخل 8/7365 درصد است. بررسی دانسیته نشان میدهد که بالاترین دانسیته در نمونهای که با زئین و نانوگرافن پوشش داده شده، مشاهده میشود. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان دانسیته 5/14 درصد است. همچنین، بیشترین صافی سطح در کاغذ پوششدار با نانوگرافن و زئین ثبت شده است. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان صافی سطح 9/23 درصد است. برای شاخص مقاومت در برابر کشش و پاره شدن، اختلاف معنیداری در سطح ۵ درصد مشاهده نشد، اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان شاخص مقاومت در برابر کشش و پاره شدن به ترتیب 5/15 و 4/26 درصد است. اما برای مقاومت در برابر ترکیدن، کمترین میزان به کاغذ پوششدادهشده با فلورین و زئین تعلق دارد. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان مقاومت در برابر ترکیدن 2/14 درصد است. در زمینه مقاومت به لهیدگی حلقوی نیز بیشترین مقاومت مربوط به کاغذ پوششدادهشده با زئین، فلورین و نانوگرافن است. اختلاف بین بیشترین و کمترین میزان مقاومت به لهیدگی حلقوی 1/16 درصد است.نتیجهگیری: هدف از بستهبندی مواد غذایی افزایش طول عمر نگهداری و حفاظت از آنها در برابر عوامل فساد است. کاغذ و مقوا به عنوان مواد بستهبندی دارای مزایا و معایب خاصی هستند، از جمله عدم مقاومت در برابر رطوبت. این تحقیق به بهبود ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی کاغذ کرافت لاینر بستهبندی میوه پرداخته و نشان داده است که پوششدهی باعث افزایش ضخامت و کاهش جذب آب میشود. این پوششها با نفوذ به منافذ کاغذ، ممانعت از جذب آب را بهبود میبخشند. عوامل مختلفی بر نفوذپذیری نسبت به آب تأثیر دارد، از جمله ساختار کاغذ و نوع پوشش. استفاده از نانوگرافن و زئین موجب کاهش تخلخل کاغذ و بهبود ویژگیهای مکانیکی آن میشود. در این تحقیق، پوششدهی کاغذ با نانوگرافن و زئین به طور قابل توجهی خواص ممانعتی را افزایش داده و کیفیت کاغذ را بهبود میبخشد. همچنین، نتایج نشان میدهد که این ترکیبات میتوانند به کاهش جذب آب و تخلخل کاغذ کمک کنند.