مقاله پژوهشی
امید رمضانی؛ احمد جهان لتیباری؛ محمد مهدی فائزی پور؛ علی اکبر عنایتی؛ سید مهدی منظور الاجداد
چکیده
دانسیته ظاهری, مهمترین ویژگی فیزیکی کاغذ است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم بسیاری از ویژگیهای مهم کاغذ مانند مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، ضریب پخش نور و سطح نسبی پیوند بین الیاف را تحت تأثیر قرار میدهد. از آنجائیکه متغیرهای فرایند تولید کاغذ بر تغییرات دانسیته ظاهری اثر میگذارند در این بررسی تأثیر درجه روانی خمیر کاغد ...
بیشتر
دانسیته ظاهری, مهمترین ویژگی فیزیکی کاغذ است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم بسیاری از ویژگیهای مهم کاغذ مانند مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، ضریب پخش نور و سطح نسبی پیوند بین الیاف را تحت تأثیر قرار میدهد. از آنجائیکه متغیرهای فرایند تولید کاغذ بر تغییرات دانسیته ظاهری اثر میگذارند در این بررسی تأثیر درجه روانی خمیر کاغد 1OCC و شرایط خشک کردن مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیق تأثیر سه درجه روانی 350، 450 و 550 میلیلیتر استاندارد کانادایی، شرایط متفاوت خشک کردن (آزاد و مهار شده)، دما (100،150،200درجه سانتیگراد) و فشار (10 و 70 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بررسی شدند. نتایج حاصل ازاندازهگیری دانسیته ظاهری بوسیله نرمافزار Minitab 15 تجزیه و تحلیل شده و مدل رگرسیون ترکیب شرایط متغیرهای مستقل محاسبه شده است. بررسی نتایج بدست آمده از نمودار اثرات اصلی نشان داد که هر دو عامل درجه روانی و دما به میزان قابل توجهی موجب افزایش دانسیته ظاهری میشود. پاسخ دانسیته در دمای 200 درجه سانتیگراد متفاوت بود که به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. اعمال فشار پرس بیشتر موجب بیشتر شدن دانسیته ظاهری شد. اثر متقابل متغیرها نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نمودار اثر متقابل درجه روانی و دما، تأثیر نرم شدن حرارتی لیگنین و بروز پدیده تخریب لایه ای را نشان داد. هر چند، افزایش فشار خشک کردن در خمیرهای پالایش نشده یا کم پالایش شده (درجه روانیهای بالاتر یا مساوی 550) تأثیر معنیداری بر دانسیته ظاهری کاغذ باقی نمیگذارد. همچنین در شرایط خشک کردن آزاد تأثیر درجه روانی بر دانسیته ظاهری بیشتر از خشک کردن تحت مهار مکانیکی است. با توجه به نتایج بدست آمده و تأثیر دانسیته ظاهری بر خصوصیات مقاومتی کاغذ میتوان کاغذهایی با کیفیت مطلوبتر تولید نمود.
مقاله پژوهشی
فراورده های مرکب چوب
یاسمین خسروانی؛ علی اکبر عنایتی؛ علینقی کریمی؛ بهبود محبی
چکیده
برای بررسی اثر تیمار استیلاسیون خردههای چوب بر برخی از ویژگیهای کیفی تختهخرده چوب، از خردههای چوب استیله شده با شدتهای مختلف (صفر، 11/5 و 76/10 درصد افزایش وزن) چسب اوره فرم آلدهید در دو سطح (8 و 10 درصد) تختههای آزمونی در 6 تیمار ساخته و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها اندازهگیری شد.نتایج نشان دادند که با افزایش شدت تیمار استیلاسیون، ...
بیشتر
برای بررسی اثر تیمار استیلاسیون خردههای چوب بر برخی از ویژگیهای کیفی تختهخرده چوب، از خردههای چوب استیله شده با شدتهای مختلف (صفر، 11/5 و 76/10 درصد افزایش وزن) چسب اوره فرم آلدهید در دو سطح (8 و 10 درصد) تختههای آزمونی در 6 تیمار ساخته و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها اندازهگیری شد.نتایج نشان دادند که با افزایش شدت تیمار استیلاسیون، جرم مخصوص تختهها کاهش یافته ولی با افزایش مقدار چسب، این ویژگی افزایش نشان داد. با افزایش مقدار چسب و شدت تیمار استیلاسیون، رطوبت تعادل، جذب آب و واکشیدگی ضخامت تختهها در بهترین شرایط به ترتیب 3/15، 6/26 و 9/14 درصد نسبت به نمونه های شاهد کاهش یافتند.نتایج بدست آمده از اندازهگیری مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی تخته ها نشان دادند که در اثر تیمار استیلاسیون، این خصوصیات به طور متفاوتی کاهش مییابند و این کاهش با افزایش درصد وزن خردههای چوب بر اثر استیلاسیون (WPG) بیشتر میگردد، ولی با افزایش مقدار چسب از 8 به 10 درصد، این مقاومتها (باستثنای مدول گسیختگی) افزایش مییابند.به طور کلی چنین نتیجهگیری میشود که با استفاده از خرده های چوب استیله شده با شدت 11/5 درصد افزایش وزن و مقدار 10 درصد چسب می توان تخته هایی تهیه نمود که ویژگیهای فیزیکی آنها به طور محسوس بهبود و مقاومتهای مکانیکی آنها به میران ناچیزی کاهش یابند.
مقاله پژوهشی
خمیر کاغذ و کاغذ
امیر محسن ناظری؛ محمد طلایی پور؛ سید احمد میرشکرایی
چکیده
در این تحقیق اثر نرمههای خمیر کاغذ شیمیایی- مکانیکی (ChemiMechanical Pulp) بر خواص نوری و فیزیکی کاغذ روزنامه مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور برای نرمههای خمیر شیمیایی- مکانیکی چهار سطح اختلاط 0، 10، 20 و 30 درصد از کل 80% خمیر کاغذ در نظر گرفته شد. میزان خمیر الیاف بلند وارداتی نیز مقدار ثابت 20درصد منظور شد. پس از اختلاط خمیرها و تهیه ...
بیشتر
در این تحقیق اثر نرمههای خمیر کاغذ شیمیایی- مکانیکی (ChemiMechanical Pulp) بر خواص نوری و فیزیکی کاغذ روزنامه مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور برای نرمههای خمیر شیمیایی- مکانیکی چهار سطح اختلاط 0، 10، 20 و 30 درصد از کل 80% خمیر کاغذ در نظر گرفته شد. میزان خمیر الیاف بلند وارداتی نیز مقدار ثابت 20درصد منظور شد. پس از اختلاط خمیرها و تهیه کاغذ دستساز اثر نرمههای خمیر شیمیایی-مکانیکی برخواص نوری و فیزیکی کاغذ مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت.
نتایج نشان داد که به طور کلی افزایش نرمهها سبب افزایش مقاومت به عبور هوا و ماتی شده و کاهش ضخامت و زبری سطح را دربر دارد و برروشنی تأثیر معنیداری ندارد
مقاله پژوهشی
فیزیک و آناتومی
فرداد گلبابائی؛ قنبر ابراهیمی؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ عباس فخریان روغنی
چکیده
گونه بلوط بلندمازوی ایران (Quercus castaneafolia C.A. Mey ) یکی از مهمترین پهنبرگان تجارتی جنگلهای خزری است. چوب این گونه از زمانهای قدیم به دلیل کیفیت بسیار خوبی که دارد پیوسته مورد توجه صنایع چوب کشور به ویژه صنعت مبل سازی و مصارف روستائی بوده و هست.
در این تحقیق ویژگیهای مهندسی چوب بلوط جنگلهای شفارود گیلان با رعایت آیین نامه D143-94 استاندارد ...
بیشتر
گونه بلوط بلندمازوی ایران (Quercus castaneafolia C.A. Mey ) یکی از مهمترین پهنبرگان تجارتی جنگلهای خزری است. چوب این گونه از زمانهای قدیم به دلیل کیفیت بسیار خوبی که دارد پیوسته مورد توجه صنایع چوب کشور به ویژه صنعت مبل سازی و مصارف روستائی بوده و هست.
در این تحقیق ویژگیهای مهندسی چوب بلوط جنگلهای شفارود گیلان با رعایت آیین نامه D143-94 استاندارد ASTM در دو حالت سبز(تر) و خشک اندازهگیری شده و برای تعیین تأثیر عوامل رطوبت و ارتفاع تنه دادههای حاصل از آزمایشهای مختلف با استفاده از روش آزمون فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با استفاده از گروهبندی دانکن گروهبندی شدند.
نتایج تجزیه و تحلیل آماری میانگین مقاومتهای مکانیکی بلوط شفارود گیلان و مقایسه آن با مقاومتهای کلی این گونه نشان داد که نسبتاً دارای مقاومتهای متوسطی بوده است.
مقاله پژوهشی
فراورده های مرکب چوب
مسعود رضا حبیبی؛ حسین حسینخانی؛ سعید مهدوی
چکیده
در این مطالعه با استفاده از کلش برنج نسبت به ساخت تخته فیبر نیمهسنگین (MDF) اقدام شد. متغیرها جهت ساخت تختهها عبارت از سه زمان پرس (6 ، 5 ، 4 دقیقه) و سه مقدار مصرف رزین (11 ، 5/9 ، 8 درصد) بودند. از ترکیب عوامل فوق 9 تیمار بوجود آمده و برای هر تیمار 3 تخته (تکرار) و در مجموع 27 تخته ساخته شد. همچنین خصوصیات آناتومیکی کلش برنج اندازهگیری ...
بیشتر
در این مطالعه با استفاده از کلش برنج نسبت به ساخت تخته فیبر نیمهسنگین (MDF) اقدام شد. متغیرها جهت ساخت تختهها عبارت از سه زمان پرس (6 ، 5 ، 4 دقیقه) و سه مقدار مصرف رزین (11 ، 5/9 ، 8 درصد) بودند. از ترکیب عوامل فوق 9 تیمار بوجود آمده و برای هر تیمار 3 تخته (تکرار) و در مجموع 27 تخته ساخته شد. همچنین خصوصیات آناتومیکی کلش برنج اندازهگیری گردید. به منظور بررسی اثر متغیرها بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختهها، نتایج با استفاده از آزمایشهای فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و میانگینها براساس آزمون دانکن گروهبندی شدند.
میانگین طول الیاف و قطر کلی الیاف کلش برنج به ترتیب 810 و 1/10 میکرون اندازهگیری شد. ضریب درهم رفتگی الیاف کلش برنج 2/80 تعیین شد. نتایج حاصل از اندازهگیری مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی تختهها نشان داد که حداکثر ویژگیهای فوق در زمان پرس 6 دقیقه و مقدار مصرف رزین 11% بدست آمد. تختهها در این شرایط دارای حداقل مقدار واکشیدگی ضخامتی بودند. بطور کلی بین زمانهای پرس 4 و 5 دقیقه و همچنین مصرف رزین 8 و 5/9 درصد در رابطه با مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تختهها با توجه به گروهبندی دانکن اختلاف معنیداری وجود نداشت.
مقاله پژوهشی
مدیریت و اقتصاد چوب
علی رضانژاد؛ حبیب الله عرب تیار
چکیده
در این تحقیق با هدف شناخت دوام طبیعی چوب درون بلندمازو در مقابل موریانه، اثر اشباع با مواد حفاظتی سلکور و کرئوزوت نیز بررسی گردید. چارچوب کلی این تحقیق براساس آیین نامه شماره D-1758-86 استاندارد ASTM و ابعاد نمونههای آزمونی برابرmm 457×19×19 بود. نمونهها از چوبهای راست تار و بدون عیوب مشهود انتخاب شدند. تیمارها شامل چوب درون بلندمازو ...
بیشتر
در این تحقیق با هدف شناخت دوام طبیعی چوب درون بلندمازو در مقابل موریانه، اثر اشباع با مواد حفاظتی سلکور و کرئوزوت نیز بررسی گردید. چارچوب کلی این تحقیق براساس آیین نامه شماره D-1758-86 استاندارد ASTM و ابعاد نمونههای آزمونی برابرmm 457×19×19 بود. نمونهها از چوبهای راست تار و بدون عیوب مشهود انتخاب شدند. تیمارها شامل چوب درون بلندمازو در حالتهای طبیعی، اشباع شده با سلکور 5% و اشباع شده با کرئوزوت و تکرارهای هر تیمار 20 عدد بود. براساس نتایج این بررسی گونه یادشده در حالت طبیعی بسیارکم دوام میباشد. هیچ یک از نمونههای اشباع شده با سلکور پس از 60 ماه و اشباع شده با کرئوزوت پس از 36 ماه استقرار در خاک در ایستگاه الباجی و نمونههای اشباع شده با سلکور و کرئوزوت پس از 41 ماه در ایستگاه میش مست تخریب نشدند.